Naše terapije

Največji odstotek obravnavanih pacientov je tistih, ki imajo dolgotrajne (kronične) težave z pojavljajočimi bolečinami, predvsem v hrbtenici. Tem sledijo stanja po poškodbah ter nato tisti, ki hočejo vzdrževati dobro počutje. Povečuje se delež tistih po špornih poškodbah.

Pri zagotavljanju najboljših rezultatov je potrebno slediti svetovnim trendom ter spremljati raziskave na teh področjih.
Zaradi tega uporabljamo širok speker obravnav ter pristopov, ki skupaj vodijo k izboljšanju ali odpravi pacientovih težav.

Svetujemo, da je potrebno opraviti vsaj 4 terapije v 2 tednih, da bi lahko dobili najboljše rezultate. V nekaterih primerih se terapije izvajajo 1-krat tedensko.

 

NOVO: Od 1.10.2016 je možno pri nas opravlati tudi fizioterapijo na delovni nalog.

Ker se zavedamo, da nekateri ne morete priti k nam sami vam ponujamo fizioterapijo na domu. Izvajamo jo v občinah: Dobrepolje, Velike Lašče, Grosuplje, Ivančna Gorica, Škofljica, Ig in Ljubljana. Po dogovoru vas lahko obiščemo tudi drugod, če to seveda želite.
Na domu lahko koristite vso našo ponudbo saj s sabo pripeljemo tudi prenosno terapevtsko mizo.

V kolikor se nahajate na bolj oddaljeni lokaciji vam bomo k ceni prišteli 20% zaradi dodatnih potnih stroškov ter porabe časa.

Orofacialna miologija je spicializirana profesionalna disciplina, ki preučuje in obravnava položaje v mirovanju in funkcionalne vzorce mišic v orofacialnem (usta in obraz) kompleksu. Usta poskuša gledati kot celoto ter pri tem sodelovati z ostalimi zdravstvenimi strokami. Funkcionalni vzorci in položaj v mirovanju tega kompleksa lahko motijo normalen zobni in kostni razvoj, ki lahko vpliva tudi na zunanji videz.

Čeljustni sklep je eden najbolj obremenjenih sklepov v človeškem telesu.
Težave v TMS se kažejo kot bolečina, klikanje oziroma preskok ki ga lahko vsak začuti, omejena gibljivost (oseba ne more zadosti odpreti ust). Včasih so težave povezane tudi z neprimernim ugrizom, neprimerno obliko ene ali obeh čeljusti.

 

Športne poškodbe zahtevajo hitro in primerno ukrepanje. Na začetku nekaterih poškodb je potreben počitek, pri nekaterih pa se lahko začne s postopno rehabilitacijo, ki vključuje različne tehnike in pristope. Kako dolgo bodo trajale terapije je odvisno od  vrste poškodbe. Navado so potrebne vsaj 3 terapije.

Odprava kroničnih problemov, predvsem v hrbtenici, je precej kompleksno. Od terapevta in od pacienta zahteva potrpežljivost, od pacienta pa tudi vztrajnost in doslednost pri izvajanji naloženih nalog (vaj, upoštevanje nasvetov, prilagoditev delovnega mesta, ...). Ker kronične težave trajajo več mesecev ali celo let to povzroči postopne težave v celem telesu. Zaradi tega je odprava teh težav tudi usmerjena v celotno telo in ne samo na boleče oziroma problematično področje.
Zmotno je mišlenje, da se lahko kroničnih težav rešte v eni ali dveh terapijah. V povprečju so potrebne vsaj 4 terapije, da se stanje vidno izboljša ter da lahko to izboljšanje tudi občutite pri opravljanju vsakodnevnih aktivnostih.

Kraniosakralni sistem (KSS) sestavljajo možgani in hrbtenjača, tri membrane, ki ta dva sistema v celoti obdajajo, kraniosakralna tekočina med memvranami, fascialna povezava na kosti kraniuma, vratne hrbtenice in sakrum.  Dura mater je čvrsta zunanja memvrana, ki povezuje kranium in sakrum ter vsebuje celotno tekočino kraniosakralnega sistema. KSS ima počasen, nežen ritem ki se prenaša skozi celotno telo.

Bownovo terapijo je razvil Tomas Bowen v Avstraliji pred pedesetimi leti kot samouk.
Bownova terapija je edinstvena manualna tehnika, pri kateri gre tako za fizično kot energijsko-vibracijsko stimuliranje telesa. Temelji na teoriji, da je telo somatično-energetsko samouravnana enota, ki lahko že z minimalnimi zunanjimi dražljaji prične uravnavati porušeno ravnovesje.  Ne vemo natančno, kako in zakaj deluje Bownova terapija tako dobro in zakaj je pogosto učinkovita tam, kjer morda ostale terapije niso.

Nosečnost je obdobje nenehnih sprememb v telesu. Vse se prilagaja razvijajočemu se bitju v vašem trebuhu. Najbolj očitno se poveča trebuh, nato prsi, s časom se spremeni sama drža in način hoje. Zaradi hormonskih sprememb in zastajanja vode v telesu lahko pride do bolečin v nogah in rokah. Lahko se pojavi tudi sindrom karpalnega kanala ter mravlinčenje po rokah. Zaradi sprememb v položaju medenice ter hormona relaksina, ki skrbi za mehčanje tkiv (tako mišic kot vezi) se lahko pojavijo bolečine vzdolž celotne hrbtenice ter v medenici (v prededelu sramnične zrasti in črevnično-križničnega sklepa).  

Je tehnika lepljenja kinesio trakov, ki so specifični v svoji sestavi in zagotavljajo specifične učinke. So zelo dobra podporna terapija, posebaj pri športnikih, tistih, ki imajo otekline nastale zaradi poškodbe ter nestabilne sklepe. Odlično se odnesejo tudi pri nosečnicah.
Da se traki pravilno namestijo je potrebno natančno določiti izvor težav ter določiti cilje, zakaj želimo lepiti kinesio trakove. Barva trakov pri tem ne igra nobene vloge, saj je pomemben način in smer lepljenja.

Več o tehniki lahko preberete na:
https://www.kinesiotaping.com

Pod imenom manualna terapija se skriva veliko vrst terapij (npr.: obravnava trriger točk, Cyriax ortopedska medicina, Bownova terpaija, terapevtska masaža ...) , katerim skupno je obravnava mehkih tkiv ter sklepov s pomočjo različnih tehnik.

Pri terapijah uporablja terapevt samo svoje roke. S pomočjo različnih tehnik želimo doseči ponovno sproščenost mehkih tkiv, torej mišic in vezi ter boljšo gibljivost sklepov.  Pri tem vplivamo tudi na zmanjšanje in odpravo bolečine. Pri naših obravnavah gledamo človeka celsotno, ter pri tem upoštevamo, da lahko težave v enem delu telesa povzročajo tudi težave v drugih delih saj telo kompenzira tisto, kar ne zmore. Naš cilj je vedno, celostno oskrbljen pacient brez težav.

Navadno je potrebno opraviti 3-4 terapije, za odpravo težav. Zavedati se morate, da nekaterih težav ni mogoče popolnoma odpraviti (npr. obraba sklepa).

Te poškodbe nastanejo večinoma pri prometnih nesrečah, lahko pa tudi pri raličnih padcih (pri smučanju, na ledu,...). Zahtevajo zelo temljito obravnavo saj lahko v nasprotnem primeru neprimerna obravnava privede do kroničnih težav. Te težave zajemajo glavobole, migrene, vrtoglavico, bolečine vzdolž celotnega hrbta ter ramen, ... Obravnava vključuje različne tehnike, saj lahko le na tak način odpravimo pacientove težave.

Sporočamo vam, da je od 1.10.2016 možno pri nas opravljati tudi fizioterapijo na delovni nalog.

V okviru teh storitev vam nudimo moderen pristop k izvajanju terapij z najnovejšimi napravami. Osredotočeni smo na izobraževanje o preventivi in odpravljanju težav, zaradi katerih ste napoteni na obravnavo. 

 

Ordinacijski čas:
Ponedeljek do petek: 6:30-10:00

Ob prihodu se je potrebno prijaviti na recepciji.

 

Naročanje:

Delovni nalog lahko pošljete po pošti ali ga prinesete osebno. Prosim pripišite na delovni nalog telefonsko številko in e-mail.

Ob prejemu delovnega naloga vas vpišemo v elektronsko čakalno vrsto. O datumu in uri terapije boste obveščeni s telefonskim klicem, pošto ali e-mail sporočilom nekaj dni pred začetkom terapije.

Za več informacij nas pokličite ali pošljite e-mail.

 

Kaj potrebujete s sabo na obravnavi?

  • Kartico zdravstvenega zavarovanja,
  • izvide specialistov,
  • copate (prosim preobujte se pred vrati in čevlje prinesite s sabo v ordinacijo),
  • bodite oblečeni tako, da boste lahko izvajali vaje (priporočam kratko majico, kratke hlače ali širšo trenerko),
  • lahko prinesete tudi večjo brisačo, ki si jo boste podložili na blazino ali posteljo in tako dali prispevek k zmanjšanju odpadkov (manj odpadkov papirnatih rjuh).